Zo kiest u de juiste zonnebrandcrème

Zonlicht is goed voor uw gezondheid, maar alleen als u goed beschermd de zon ingaat. Welke zonnebrandcrème kunt u het beste kopen? En hoe zit dat precies met UVA, UVB, SPF en PPD? Hoe vaak moet u zich insmeren? Wij leggen hier alles uit om veilig van de zon te genieten!
Vrouw ontspannen in de zon

De voordelen van de zon

Zonlicht zorgt voor warmte, een goed humeur en voor de aanmaak van vitamine D in uw lichaam. Vitamine D is goed voor stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van spieren en het immuunsysteem. De zon helpt ook opvlammingen van eczeem en acne te verminderen. Geniet dus vooral van de zon maar smeer uw huid wel eerst in!

Hierdoor is insmeren belangrijk

Zonnestralen bestaan uit UVA- en UVB-stralen. Dat zijn ultraviolette stralen waar de ‘A’ voor ‘aging’ (huidveroudering) staat en de ‘B’ voor ‘burning’ (verbranding). De UVB-stralen zorgen voor een kleurtje.

De UVA-stralen veroorzaken sneller rimpels, vlekjes en zonneallergie. Te veel straling en zonnebrand vergroten ook het risico op huidkanker. Ga daarom nooit onbeschermd de zon in, maar smeer uzelf minimaal een half uur van tevoren in met een goede zonnebrandcrème en herhaal dit iedere 2 uur.

Hoe kiest u de beste zonnebrandcrème?

Er zijn veel soorten en merken zonnebrand. Let op de volgende punten bij het kiezen van de juiste zonnebescherming:

  1. 1.
    1.
    1.
    1.
    1.
    1. 
    1.
    De UVB-factor: SPF

    Om uw huid tegen verbranding (UVB) te beschermen moet u kiezen voor een Sun Protection Factor (SPF) die past bij uw huid. Over het algemeen geldt: hoe lichter uw huid, hoe sneller u verbrandt, dus hoe hoger de factor die u nodig heeft. Er zijn vier beschermingsniveaus:

    -  laag (factor 6 tot 10)
    -  gemiddeld (factor 15 tot 20)
    -  hoog (factor 30 tot 50)
    -  zeer hoog (50+)

    Wij adviseren altijd om voor hoog of zeer hoog te gaan, want met een hoge beschermingsfactor is uw huid beter beschermd.

    Bent u bang dat een hoge factor ervoor zorgt dat u niet bruin wordt? Geen zorgen: uw huid verkleurt nog steeds door de zon. Dit wordt echter langzamer opgebouwd, waardoor u minder snel verbrandt en het ‘kleurtje’ langer blijft zitten.
    2.

    De UVA-factor: PPD

    Veel zonneproducten bieden alleen bescherming tegen UVB-straling. Let erop dat de zonnebrandcrème ook beschermt tegen UVA-straling. Op de voorkant van de verpakking staat dan een rond logo met UVA erin. De beschermingsfactor hiervan staat aangegeven met PPD (Persistent Pigment Darkening). De verhouding PPD ten opzichte van de SPF is belangrijk. Deze moet tenminste een derde van de SPF zijn.

    De producten van Solero hebben bijvoorbeeld een zeer hoge bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling en zijn ontwikkeld voor alle huidtypen. Voor de extra gevoelige huid en voor kinderen zijn er speciale producten verkrijgbaar.

    3.
    De textuur, kleur en inhoud

    Er bestaan veel soorten zonneproducten. Bijvoorbeeld in de vorm van een spraygel-crème, een oog- en lippenbalsem, face mist of zelfs een beschermend water met bruine teint. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor het gezicht die minder vet zijn en zonneproducten voor de gevoelige huid.

    Er bestaan ook waterproof zonnebrandcrèmes voor kinderen. Bijvoorbeeld met anti-zand formule of in te smeren op een natte huid.

    Heeft u onzuiverheden op het gezicht, of wilt u juist een zonnebrandcrème die ondersteunt om veroudering tegen te gaan? Kies een zonnebrandproduct dat past bij uw huidtype en behoefte, bijvoorbeeld zonbescherming van de volgende merken: VichyEucerinSolero en La Roche-Posay.

Hoe vaak insmeren met zonnebrand?

Wij adviseren u om de huid iedere 2 uur in te smeren en ook na het zwemmen of als u veel heeft gezweet. Zelfs met een waterproof of waterresistant zonnebrandmiddel, bent u na een tijdje in het water niet meer goed genoeg beschermd.

 

Smeer uw huid goed in en doe dat minimaal een half uur van tevoren zodat de zonnebrandcrème goed kan intrekken. Bent u toch verbrand? Aftersun geeft uw huid verkoeling en brengt de vochtbalans weer op peil.

Welke factor zonnebrand kunt u het beste kiezen?

De factor (SPF) geeft aan hoe lang u veilig in de zon kunt blijven. Om te achterhalen welke SPF voor u het meest geschikt is, moet u rekening houden met zonkracht en huidtype. Wij adviseren u om minimaal SPF 30 te gebruiken. Let daarnaast ook op de UVA-factor die minimaal 1/3 van de SPF moet zijn. 

Welke zonnebrand is geschikt voor baby’s en kinderen?

Een kinderhuid verbrandt veel sneller door de zon. De schade aan de huid is blijvend. Hoe vaker een kind verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker als ze ouder worden.

Smeer uw kind daarom altijd goed en vaak in met zonnebrandcrème. Het beste is een zonnebrandcrème die speciaal is ontwikkeld voor kinderen van bijvoorbeeld de apotheeklijn Solero. Deze is meestal waterproof en bevat minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Daardoor is deze zonnebrandcrème extra geschikt voor de gevoelige kinderhuid en voorkomt u uitslag en/of jeuk. 

Smeer uw huid minimaal in met SPF30 en houd uw kind zoveel mogelijk in de schaduw. Bekijk hier alle zonbescherming, speciaal ontwikkeld voor kinderen.

Zonnebrand voor het gezicht

Uw gezicht wordt het meest blootgesteld aan UV-straling en dat is oorzaak nummer één van vroegtijdige huidveroudering. Het is daarom heel belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken voor uw gezicht.

Zonnebrandproducten speciaal voor uw gezicht zijn fijner van textuur (minder vet en dik). Dat zorgt voor minder verstopping van uw poriën. De zonneproducten trekken snel in en laten geen witte waas achter. Ze zijn daardoor ook geschikt voor onder uw make-up. Bekijk hier alle zonnebrandcrèmes voor uw gezicht.

5 tips om veilig de zon in te gaan!

  1. 1.
    1.
    Smeer uw huid elke 2 uur in met een goede zonnebrandcrème.
  2. 2.
    2.
    Gebruik een zonnebrandcrème die beschermt tegen UVA en UVB.
  3. 3.
    3.
    Vermijd de zon in de zomer tussen 12.00 en 15.00 uur. Dan is de straling het sterkst.
  4. 4.
    4.
    Bescherm uw ogen met een zonnebril of pet. Zo voorkomt u staar- of lasogen.
  5. 5.
    5.
    Bouw het aantal uren dat u in de zon gaat langzaam op zodat uw huid aan de zon kan wennen.   

Aftersun smeren na een dag in de zon

Na een dag in de zon is het verstandig de huid in te smeren met aftersun. Zo kan de huid goed herstellen en voorkomt u uitdroging en vervelling. Een aftersun crème brengt u aan voordat u gaan slapen. Lees hier alles over aftersun.